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Twin Towers Office Building

Lawzon Chiles 2600 Blair Stene Road Virginia B, Wetherell
Governor Tallahassee, Florida 32399-2400 Secretary

September 20, 1996

Mr. R.L. Caleen, Jr.

Watkins, Tomasello & Caleen, P.A.
1315 East Lafayette Street, Suite B
Tallahassee, Florida 32301

RE: FDEP Interpretation of 40 CFR Parts 261.5, 261.3 (a}(2)(iv)(D),
and Parts 261, 262.

Dear Mr. Caleen:

The Florida Department of Environmental Protection (FDEP) Hazardous
Waste Regulation Section has recetved your letter dated July 25, 1996,
requesting interpretation of some RCRA regulations. The following addresses
your inquiries as they pertain to RCRA regulations in the State of Florida.

Q1) Under 40 CFR 261.5 (e), if a CESQG generates more than 1 kg of
acute hazardous waste in a month, would the generator become
subject to full regulation for only that acute hazardous waste or
also for all non-acute hazardous waste generated during that month?

ANS: We agree with USEPA’s interpretation that if a CESQG generates more
than 1 kg of acute hazardous waste in a calendar month then only that acute
hazardous waste would be subject to full regulation and the other non-acute
hazardous waste generated in that calendar month (as long as it is less than or
equal to 100 kg) would not be subject to full regulation. Also we do agree with
USEPA that acute hazardous waste is counted and managed separately from
non-acute hazardous waste.

QQ2) Does the lab exemption from the mixture rule contained in 40
CFR 261.3 (a)(2)(iv)(E) apply to acute hazardous (fI) wastes listed
in Subpart D as well as to toxic {T) listed waste?

ANS: Yes. Our Department feels that the lab exemption from the mixture rule

contained in 40 CFR 261.3 (a)(2)(iv)(E) also applies ta acute hazardous (H)

wastes listed in Subpart D, as long as the wastewater 1s discharged to a POTW.
. If the wastewater is discharged to a permitted pretreatment facility, then this
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exemption will not apply and the generator cannot discharge acutely toxic waste
through the drain.

Q3

In making the generator quantity determinations of 40 CFR 261 and
262, is the generator required to include: )

a) “empty” aerosol cans, per 40 CFR 261.7, if the cans are
disposed of as waste in a Class D landfill rather than recycled
as scrap metal and thereby excluded from Subtitle C
regulation by 40 CFR 261.6 (2)(3);

ANS: No. Itisnot counted towards the generator quantity
determinations of 40 CFR 261 and 262 if the empty cans are disposed
of as waste in a Class D landfill. Pursuant to 40 CFR 261.7(a)(1) and
49 CFR 173.29(2)(i1), if the aerosol cans are empty of both product and
propellant under both EPA and DOT rules, it is not subject to RCRA
regulation under Parts 261 through 265, 268 and Parts 270 and 124 of
this chapter or to the notification requirements of ~ Section 3010 of

_ RCRA. Although the empty cans are not subject to RCRA regulation

and can be sent to a subtitle D solid waste landfill, FDEP recommends
the puncturing of empty aerosol cans to ensure safety during
transportation and also recommends recycling of empty aerosol cans.

b) spent fluorescent lights, e.g. mercury containing lamps,
which will be handled and disposed as waste rather recycled
by a mercury reclamation facility; and

ANS: Yes, if the lamps exhibit the toxicity characteristic per 40 CFR
Part 262.11 and Part 261 Subpart C.
No, if the lamps do not exhibit texicity characteristic.

c) spent fluorescent lights, €.g. mercury containing lamps,
which will be shipped to and recycled at a mercury
reclamation facility.

ANS: No. Pursuant to 62-737.400(1), if generators are shipping the spent
Jamps and mercury-containing devices to 2 storage, volume reduction, mercury
recovery or mercury reclamation facility operating in accordance with this
Chapter, or to a mercury recovery or reclamation facility located in another
state, then the spent lamps and mercury-containing devices destined for recovery
or reclamation will not be counted towards a generator’s hazardous waste
generation status under 40 CFR Parts 261.5 or 262,
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If you have any questions plcase call Mike Redig, Subra Putcha or

Mahnaz Massoudi in the Hazardous Waste Regulation Section at (904) 488-0300.

Sincerelyﬁ / ‘
Dol
7 Mf/% ¢ / Y

Satish Kastury

' V Environmental Administrator
~ " Hazardous Waste Regulation Section

SK/mm

CC: Subra Putcha, FDEP-HWR
- Susan Horlick, FDEP-HWR
Diana Coleman, FDEP-OGC
District Waste Program Administrators
Districts Technical Assistance Commitiee Members
Reading File
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{315 EAST LAFAYETTE STREET. SUITE B ITzﬂ '
TALLAHASSEE, FLORIDA 32301

_(004) B671-2644 Fax (904) 671-2732

’ RECEIVED
July 25, 1996 RCRA

JuL 29 9%

Satish Kastury, Environmental Administrator

Bureau of Solid and Hazardous Waste :

Fiorida Department of Environmental Protection TSR
2600 Blair Stone Road

Tallahassee, Florida 32399-2400

RE: FDEP Interpretation of 40 C.F.R §§261.5, 261.3 (2){2)(iv)(D), and Parts 261, 202.
Dear Mr. Kastury:

I would appreciate your indicating, in writing, how the Department interprets several
RCRA regulations , which have also been adopted by the state. The questions below have been
posed several times to me, When EPA’s RCRA Hotline gives its interpretation, it typically
suggests consulting with the authorized state.

I understand the Department’s reluctance to respond to hypothetical questions and its
preference for concrete facts. These questions, however, are not fact-specific and an FDEP
interpretation of its rules, in the absiract, would “fill in the gaps” and reduce uncertainty in the
regulated community.

Q. 1. Under 40 C.F.R. 261.5 (¢) , if 2 CESQG generates more than 1 kg of acute hazardous
waste in 2 month, would the generator become subject to full regulation for only_that acute
hazardous waste or 2lso for aii non-acute hazardous waste generated during that month?

Discussion:  The EPA RCRA. Hotline advises that this regulation means that any pon-acute
hazardous waste generated in that month would pot automatically be subject to full regulation..
The non-acute hazardous waste would be subject to SQG or CESQG reguiation, depending on
the quantity generated. . Only the acute hazardous waste would be subject to full regulation. .
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As support, the EPA RCRA Hotline cites a letter dated September 1987 {rom Marcia E.
Williams. Director, Office of Solid Waste to Fred Hutchison, Safety Officer of the University of
Idaho, a copy of which is attached. In that letter, EPA states that acute hazardous waste 15
counted and managed separately from non-acute hazardous waste. Where the acute hazardous
would be subject to the full regulation (LQG) accumulation time limit (90 days), non-acute
hazardous waste could be subject to the accumulation time limit (180 days) for SQGs.

This interprelation is consistent with the plain ianguage of 40 C.F.R. 261.5 (e}, which
states that.if more than 1 kg of acute hazardous wastes are generated in a calendar month, all
quantities of that acute hazardous waste are subject to full regulation. To also subject non-acute

hazardous waste generated during that month to full regulation would require one 1o ignore the
necessary effect of tlie term: that.

I would appreciate your indicating whether the Department agrees with EPA’s
interpretation of 40 C.F.R.261.5 (). If not, please provide the Department’s interpretation, with
the underlying rationale. '

Q.2. Does the lab exemption from the mixture rule contained in 40 C.F.R. 261.3

(2)(2)(iv)(E) apply to acute hazardous (H) wastes listed in Subpart D as well as to toxic (T)
listed wastes?

Discussion: By its expressed terms, this lab exemption applies to laboratory wastewater
containing toxic (T) wastes listed in Subpart D. According to the RCRA Hotline, EPA interprets
this exemption to_also include acute hazardous (H) wastes listed in Subpart D. The only listed
wastes exciuded from the exemption would be wastes listed solely because they exhibit a
characteristic. For example, under EPA’s interpretation, P-coded wastes in 40 C.F.R. 261.33 (¢)
are inciuded in the lab exemption. EPA’s rationale is that these (H) listed wastes are a subset of
(T) listed wastes and, therefore, properly included within the scope of the exemption.

Please indicate whether the Department agrees with EPA’s interpretation of 40 C.F.R.
261.3(a)(2)(iv)(E). If it does not, -please provide the Department’s. interpretation, with the
underlying rationale.

Q.. In making the generator quantity determinations of 40 C.F.R. 261 and 262, is the -
generator required to include:

(a) “empty” aerosol cans, per 40 C.F.R. 261.7, if the cans are disposed of as

waste in a Class D landfill rather than recycled as scrap metal and thereby
excluded from Subtitie C regulation by 40 C.F.R. 261.6 (a)(3);

WATETNS. TOMASELLO & CALEEN. P4,
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(b) spent fluorescent lights, e.g. mercury containing lamps, which will be
handled and disposed as waste rather than recycled by a mercury
reclamation facility; and

(¢) spent fluorescent lights, e.g. mercury containing lamps which will be

shipped to and recycled at a mercury reclamation facility.

Please call if you have any questions. Thank you, again, for your assistance.
PR

Sincerely,

ff (e

R.L. Caleen, Jr.

RILC/vp
Attachment

ce.

Michae] X. Redig, FDEP

WATKINS, TOMASELLO & CALEEN, PA.
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JUNITED 6TATEL ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
’ “WASHINCTON, B.C. 26460

SEP 2 e
o : SfrICEOR
| AOLIP WASTE AND EMBRGENEY REJFONDT

Mr. Fred Hutchigon

-rRadiavion and Lab sSafety Officer
‘Snfaty Office

. University of Idaho

“ Mogeow, ldano 83843

Denr Mr. Hutchisom: ¥ -
mank vou £or your July 29, 1987, lettar concerning the
accu=ilaticn time f&r mcute harardous waste and haxarfous
waste. Your understanding of accumulation .time Zor acute
. hazardous waste and hazazdcus waste is correct. The Rexource
' Conservation and Rocovery Act/Superfund Botline staff have ~
Given the coxract enswer to your guestion. ’

hcute hazardout wastes arg counted and nanayed separatal
from hazardous wasteg ($261.5(c)). In the example given, the
generatdr weuld have 90 days to szend tha acute hazardous”
t-wagte off-site, but would have 180 days for the non-acute
.nazardous waste- '

1

if I can be of any further assistance, please lel me
Lxnow. T ’ : ‘

Sincerely,

. . . F
rar lliams F"“.
Direc ' :

£fice of Solid Wastce
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